Klachten en ziektes

 

 

Als de stofwisseling langer ontregeld is, kunnen er ziektes ontstaan zoals;

 

* Verhoogde bloeddruk met verhoogde kans op hart- en vaatzieten, zoals een hartinfarct en een beroerte.

* Gewrichtsklachten, zoals artrose en peesontstekingen.

* Hormonale klachten, zoals PMS, overgangsklachten, PCOS, impotentie, onvruchtbaarheid, hypothyreoïdie.

* Oogklachten, slaapapneu, haaruitval.

* Sommige vormen van kanker. 

 

Het lastige is dat de echte klachten pas ontstaan als deze situatie langer bestaat. Wellicht behoor jij ook tot de 23 % van de 'gezonde' Nederlanders die het metabool syndroom heeft zonder dat je het weet. 


Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom is op zich geen ziekte. Het is een verzamelnaam voor een serie aandoeningen die het metabolisme, ook wel stofwisseling genoemd, ontregelen. Als je je evenwicht tijdig herstelt dan is er niets aan de hand. Maar als je stofwiseling langere tijd uit balans is, dan kan het voedingsstoffen niet goed verwerken en krijg je op den duur last van gezondheidsklachten.


Heb jij het metabool syndroom?

De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de symptomen van het metabool syndroom gedefinieerd:

 

* Een nuchter bloedsuiker boven de 6.1 mnol/l

* een buikomvang van meer dan 94 cm voor mannen en 80 cm voor vrouwen

* Triglyceriden hoger dan 1.7 mnol/l 

* HDL lager dan 0,9mnol/l

* Bloeddruk hoger dan 140/90 mm Hg

 

Er is sprake van metabool syndroom als er naast een verhoogde nuchter bloedsuikerwaarde twee van de andere symptomen zijn. Dus als je een nuchtere bloedsuikerwaarde hebt van 6,4 mmol/l, een buikomvang van 98 cm en een bloeddruk van 145/95 mm HG, dan heb je het metaboolsyndroom.


Het bestrijden van deze ziektes

Is er dan niets meer aan te doen? Gelukkig wel! Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar zelfs als je diabetes type 2 hebt kun je het proces omkeren! De sleutel ligt in het herstellen van je stofwisseling! Als je jouw stofwisseling weer in balans brengt, zal je lichaam voedingsstoffen om zettenomzetten in bruikbare energie in plaats van (buik) vet. Zo kun je gezondheidsproblemen voorkomen of zelfs verhelpen. 

 

Jouw stofwisseling is uit balans geraakt door het te vaak eten van onvolwaardige voedingsmiddelen. En dat betekent dat jouw stofwisseling weer in balans kan worden gebracht door het eten van de juiste voeding zonder het te gebruiken van medicatie! Maar wat zijn nou de juiste voedingsmiddelen voor jouw lichaam? De juiste voedingsmiddelen zijn voor iedereen verschillend, want iedereen is op een andere manier uit evenwicht en heeft andere tekorten opgebouwd. Bij Metabolic Balance analyseren we daarom jouw bloedwaarden. Wil je weten hoe jouw bloedwaarden ons vertellen welke voedingsmiddelen bij jouw lichaam passen? Neem dan vrijblijvend contact op en kom meer te weten over Uw eigen individuele voedingsplan.