Darmtherapie

 

Onze darmen zijn verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen en het uitscheiden van onverteerbare voedselresten. Vaak wordt de darm daardoor alleen in verband gebracht met symptomen zoals verstoppingen, winderigheid en/of buikkrampen. Maar wist je dat veel meer gezondheidsklachten samenhangen met de gezondheid van je darmen? Wist je dat emoties een directe invloed hebben op de darmflora en dat acute ernstige stress of trauma de darmflora in één keer grotendeels kan afbreken?

 

Helaas is onze moderne samenleving en onze huidige leefpatronen er niet bepaald op gericht om onze darmen en darmflora gezond te houden. Het gevolg: uiteenlopende klachten die per individu verschillen. Niet alleen zijn er steeds meer mensen met buikklachten zoals verstopping, dunne ontlasting of een opgeblazen gevoel, ook gerelateerde klachten zoals huidproblemen, overgewicht, vermoeidheid, slaapproblemen, mentale problemen en een verminderde weerstand nemen sterk toe. Ook ADHD en autisme hangt vaak samen met een disbalans in de darmflora.

 

De darm is een uiterst gecompliceerd, complex en onderschat orgaan. Het is het belangrijkste immunologische en emotionele orgaan in ons lichaam. Ruim 70% van onze immuniteit wordt bepaald in onze darmen. Het is het regelcentrum voor de algehele gezondheid en daarom wordt onze darm ook wel ons tweede brein genoemd.

 

Veel gezondheidsklachten hangen samen met de gezondheid van je darmen en met een onvolledige vertering van voeding. Je kan nog zo gezond eten, voldoende bewegen, weinig stress ervaren en de juiste suppletie gebruiken, maar wanneer je darmflora niet gezond is en je voeding niet goed verteerd wordt, heb je er weinig aan. Hoog tijd om je darmen onder de loep te nemen. Ook als je denkt dat je nog zo gezond bezig bent, wanneer je, je niet optimaal fit voelt of klachten ervaart dan kan de oplossing wel eens in de darmen gevonden worden.

 

Een gezonde darm is beter in staat voeding op te nemen. Mensen met een gezonde darm hebben een enorme weerstand, niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn ze sterker. Door een optimale darmgezondheid behaal je winst op je algehele gezondheid, je energieniveau en verdwijnen (ongemakkelijke) klachten waar je vaak al jaren last van hebt. 

 

Binnen de darmtherapie wordt er gekeken naar de algehele leefstijl. Er zijn namelijk zoveel verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de darm, dat ook alle factoren onderzocht moeten worden. Denk hierbij o.a. aan je voedingspatroon, je spijsvertering, stressfactoren en beweging. 

 

Behandelplannen worden persoonsgericht opgesteld, aan de hand van een uitgebreide anamnese en resultaten van laboratoriumonderzoeken. Deze laboratoriumonderzoeken worden aangevraagd naar aanleiding van de intake en deze onderzoeken zijn erop gericht om de oorzaak van het ontstaan van lichaamsblokkades te achterhalen en effectief te behandelen. Met name ontlasting, speeksel en bloedonderzoeken worden hiervoor gebruikt. 

 

De behandelingen zijn gericht op het herstellen van de darmflora, het afdoden van eventuele ziekmakende factoren binnen de darmen, het weg nemen van ontstekingen, het opbouwen van de darmflora, het darmslijmvlies, de darmwand en het immuunsysteem. Dit tezamen met het aanpassen van de levensstijl gericht op voeding, beweging en stressreductie. Een behandeling mag je daarom ook zien als een traject dat onderverdeeld is in verschillende fases. Iedere fase is afgestemd op jou en in iedere fase bouw je steeds wat verder naar een optimale darmgezondheid en een nieuwe, gezonde leefstijl. 

Het resultaat? Meer energie, een sterk immuunsysteem, een betere spijsvertering, een heldere geest en een gezond gewicht. 

 

Heb je ook genoeg van je buikklachten,  heb je twijfels of darmtherapie zinvol is voor jou of wil je graag wat meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.